Skip to main content

FAQ: 12 vragen

*Veel dank aan mindful birthing.org voor de toestemming om deze FAQ te publiceren.

1 Welke onderwerpen voor zwangerschapseducatie komen er aan bod naast de mindfulness vaardigheden?

De onderwerpen die aan bod komen zijn veelal dezelfde die in menige zwangerschapscursus aan bod komen zoals de fysiologie van het bevallen, baarhoudingen en borstvoeding. We besteden ook aandacht aan zwangerschapsyoga en hoe voor een baby te zorgen. Daarnaast is er veel aandacht voor de impact die de geest heeft op de beleving van pijn. Door het leren van deze vaardigheid hebben deelnemers de mogelijkheid om al hun hulpbronnen in te zetten tijdens de bevalling, ongeacht HOE die verloopt.

2 Hoeveel gaan we mediteren?

We leren een aantal meditatie-oefeningen, waaronder yoga, die we tijdens elke sessie beoefenen. Deze cursus is uniek in de zin dat iedereen die meedoet zich ook commiteert aan het dagelijks thuis oefenen met behulp van meditatie-instructies (audio). Het echte leren komt van ieders eigen ervaring met de meditaties. Meedoen aan deze cursus is zeker een uitdaging- maar zeker niet zo uitdagend als het baren en het grootbrengen van een kind! Het leren omgaan met uitdagingen is een goede voorberiding op de bevalling en het ouderschap.

3 Moet mijn partner ook de meditatie oefeningen doen?

Ja. Partners worden aangemoedigd om ook de mindfulness oefeningen te leren. Partners gaan door hun eigen worstelingen heen in het proces van een ouder te worden. Daarom kan het beofenen van mindfulness voor hen van grote waarde zijn. Partners leren manieren om moeders te ondersteunen tijdens de bevalling en kunnen ook ontdekken hoe in het huidige moment te leven hen op allerlei manieren kan helpen in aspecten van hun werk en het gezinsleven. Partners geven vaak aan dat zij oorsponkelijk meededen aan de cursus om te leren hoe zij hun partner kondern ondersteunen. Maar uiteindelijk hebben ze iets van grote waarde geleerd voor zichzelf. Regelmatig zijn ze verwonderd en verrast dat zij vrij rustig zijn tijdens de bevalling en kunnen zij zich erg tevreden voelen met hoe zij daadwerkelijk helpend en aanwezig konden zijn bij de geboorte van hun baby.

4 Wat als mijn partner een les moet missen?

Soms komt het voor dat iemand een les moet missen door ziekte, een reis of onverwachte omstandigheden. Zolang deelnemers gewoon blijven oefenen en meedoen met wat de rest van de groep die week leert is er geen enkel probleem. Veelal zullen we dan telefonisch bespreken hoe het met de beoefening thuis gaat en doornemen wat er die week in de les is besproken. Als je van tevoren weet dat je de dagsessie zal moeten missen of een deel ervan moedigen we je om gewoon de rest van de training wel te volgen. De dagsessie is een bijzondere mogelijkheid om je beoefening van mindfulness te verdiepen, maar zelfs als je deze mist zul je nog steeds heel veel baat hebben bij de rest van de training.

5 Kan ik de cursus ook alleen volgen?

Natuurlijk. Zwangere vrouwen zijn erg welkom om de cursus alleen te volgen, diegenen die dit eerder hebben gedaan, hebben dit als erg helpend ervaren. Als je een partner hebt maar die kan niet met de hele training meedoen dan kan hij/zij meekomen naar de eerste sessie om toch een idee te krijgen waar jij de aankomende weken mee bezig zal zijn. Je mag ook een familielid of vriend/vriendin meenemen. Mindfulness kan voor iedereen voordelen hebben. Zolang degene die je meeneemt naar de training ook de intentie heeft mee te doen met de hele training zowel met de groep als in het oefenen thuis zijn ze meer dan welkom. Zwangeren hebben de cursus gevolgd met een doula, zus of ander iemand waar zij hecht mee zijn.

6 Is deze cursus speciaal bedoeld voor mensen die een ‘natuurlijke’ geboorte willen?

Nee. Dit is ene cursus die bedoeld is voor mensen die interesse hebben in het leren van mindfulness voor geboorte en ouderschap. Mindfulness heeft vele voordelen voor iedereen ongeacht de intenties die je kunt hebben wat betreft de plaats waar je wilt bevallen of het gebruik van pijnmedicatie. Niemand weet van tevoren met zekerheid waar of hoe een bevalling zal verlopen. Het kan best zijn dat pijnmedicatie een hele goede keuze is onder de omstandigheden van een individu en een specifieke bevalling. Er is niet een ‘juiste’ manier van bevallen. Ieder moet voor zichzelf zijn eigen manier vinden hoe een kind te baren, in het moment, afhankelijk van hoe de situatie is. Dat gezegd hebbende, veel deelnemers zeggen regelmatig dat zij een enorme toename van zelfvertrouwen ervaren ten aanzien van hun bekwaamheid om te bevallen. Dit vertrouwen heeft grote impact op hun keuzes rondom pijn medicatie.

7 Ik ben van plan om in het ziekenhuis te bevallen, is deze cursus geschikt voor mij?

Mensen die deze cursus volgen kiezen een variatie aan geboorteplekken - ziekenhuis, thuis of in een geboortecentrum. Alhoewel waar je kiest te bevallen erg belangrijk is, aanwezig kunnen zijn met wat er is, moment van moment tijdens de bevalling een vaardigheid die echt van grote meerwaarde kan zijn, ongeacht waar je bevalt.

8 Ik weet dat ik een keizersnee zal hebben voor de geboorte. Is deze cursus dan nog geschikt voor mij?

Ja. Ook een keizersnee is een ervaring van de geboorte van je baby. Het is een ervaring waar je ook aanwezig voor kan zijn, zodat je je kind met volle aandacht kan verwelkomen in de wereld. Het is niet ongewoon om post-operatieve pijn te ervaren na een keizersnee. De mindfulness oefeningen kunnen erg helpend zijn om om te gaan met pijn, om het genezingsproces post-partum te ondersteunen, voor borstvoeding en de uitdagingen van het ouderschap.

9 Hoe is deze cursus anders dan hypnobirthing en andere holistische benaderingen?

Er zijn vele manieren om de geest te gebruiken tijdens een bevalling en hypnose is hier een van. In de jaren 80’ heeft Nancy Bardacke stellen ook zelf-hypnosis geleerd om om te gaan met de pijn van de bevalling en zij ervoer een zekere effectiviteit. Alhoewel de oefeningen in de Mindful Zwanger en Bevallen cursus je zeker helpen om te leren om te gaan met pijn, kunnen we ook veel meer leren. Mindfulness gaat over het voluit leven van elk moment. Door mindfulness worden we wakker in ons leven en worden we meer bewust van de keuzes die we maken, onze automatische patronen in het leven. We leren hoe we andere keuzes kunnen maken, hoe we anders kunnen reageren op hoe dingen zijn, met meer helderheid, vriendelijkheid, geduld en wijsheid in plaats van automatisch te reageren op hoe de dingen zijn. Dit is een levensvaardigheid, die van grote waard eis niet alleen voor een geboorte maar voor het leven op zichzelf. Een heel groot deel van het ouderschap vraagt van ons om aanwezig te zijn, in het moment, met onze kinderen, net zoals ze zijn. De cursus bereid ons voor op het ouderschap en het doorleven van onze geboorte-ervaring met all zijn volheid. Zoals Nancy vaak zegt:” Als je peuter een uitbarsting heeft in de supermakrt omdat je geen snoep wilt kopen bij de kassa heb je geen hypnosis nodig, je hebt mindfulness nodig!

10 Ik heb voor een eerdere bevalling ook een zwangerschapscursus gevolgd en de geboorte was prima. Zal deze cursus niet een herhaling zijn van wat ik al weet?

Tenzij je al een mindfulness training hebt gevolgd zal deze cursus geen herhaling zijn van wat je al weet. Waarschijnlijk leer je iets wat eignelijk erg nieuw is en helpend in de uitdagingen die het opvoeden van twee (of meer) kinderen met zich meebrengt. Voor degenen die al langere tijd mindfulness beofenen is het een mogelijkheid je ervaring te verdiepen en je begrip van leven met aandacht te verruimen. Daarnaast ontdek je hoe je je mindfulnessbeoefening kunt gebruiken voor de zwangerschap en de bevalling. Een ander voordeel voor degenen die al eerder zijn bevallen, is het creeeren van tijd die je samen doorbengt met bewust aandacht door deze zwangerschap. Vaak komt het er in onze drukke levens, zeker als we al kinderen hebben, niet van om er bewust van te zijn dat er nog een klein wondertje op komst is. Elke week een ‘date’ hebben is vaak net wat een stel nodig heeft om zich voor te bereiden op hun groeiende gezin. Nog een voordeel die soms onverwacht ervaren wordt is hoe de mindfulness beoefening de relatie met elkaar en met de andere kinderen vaak verbetert.

11 Ik had een hele moeilijke ervaring met de geboorte van mijn eerste baby. Ik zoek iets wat mij kan ondersteunen om een andere geboorte-ervaring te hebben. Kan deze cursus mij kan helpen hiermee?

Degenen die voor een tweede (of derde) bevalling deze cursus hebben gevolgd, hebben positieve resultaten ervaren. Door te leren om aanwezig te zijn in het moment, terwijl de bevalling plaatsvindt, wordt het steeds duidelijker dat de eerdere bevalling een herinnering is, en niet wat er in het nu plaatsvindt. Door te oefenen wordt het maklelijker om te herkennen wanneer herinneringen opkomen, hoe terug te komen naar het nu, naar deze geboorte-ervaring, hier en nu. In feite is elk moment nieuwe, elke ervaring is anders. Het is onmogelijk om een eerder bevalling te herhalen. Hoewel het voor de meeste makkelijk is dit cognitief te begrijpen is het alleen door te oefenen dat we het ook uit ervaring gaan begrijpen. De cursus kan helpen om helemaal aanwezig te zijn voor een totaal nieuwe bevalervaring - en een compleet nieuwe baby!

12 Waarom is er een groepsreunie?

De groepsreunie is een moment om elkaar weer te zien, de babies te ontmoeten en de beval-ervaringen te delen. Deze reunie geeft de deelnemers de mogelijkheid om te reflecteren op wat de geboorte-ervaring hen heeft geleerd en hoe het met de mindfulness beoefening gaat. En ook om stil te staan bij hoe de mindfulness vaardigheden van nut zijn voor de mooie en uitdagende momenten die het zorgen van een kleine baby met zich meebrengt. Daarnaast voelen mensen zich vaak met elkaar verbonden als gevolg van alle tijd die met elkaar is doorgebracht in het oefenen en het delen tijdens de cursus. Sommige moeders hebben nieuwe moedergroepen gecreeerd als gevolg dan deelname aan de cursus. Anderen zijn door gegaan met elkaar op te zoeken om elkaar te ondersteunen opvang voor de babies, in leven houden van de mindfulness beoefening of als gemeenschap door te gaan in hun gezamelijke avontuur van het ouderschap.

Voor alle andere vragen kun je terecht op onze website: www.Mindful-birthing.nl