Skip to main content
  • Mindfulness oefeningen meditaties en bodyscans voor thuis


    Mindfulness oefeningen en meditaties

Mindfulness is 'het ons herinneren wat in het nu gebeurt'

Mark Epstein

Meditaties en online mindfulness oefeningen voor thuis

Hieronder vind je een lijst met mindfulness oefeningen. De oefeningen zijn meditaties, mindfulness bodyscans en yoga, een vorm van mindful bewegen. Met een mindfulness bodyscan oefen je in aandacht voor je lichaam, zodat je in contact komt met je lichaam. Je wordt je in het hier en nu gewaar van je lijf en oefent in bewustzijn in het hier en nu. Een fijne manier van mindfulness beoefenen en je te trainen in mindfulness!

Alle audio-bestanden zijn als mp3 vanaf deze site te beluisteren door ze aan te klikken. Ook tof is het het filmpje van Ruby Wax: Mindfulness is gymnastiek voor je geest. Ruby Wax geeft college!

Samen mindfulness beoefenen

Het kan weer! mindfulness training groepstraining, individuele training en buddy training

8 weekse mindfulness training

Op locatie!

Een keer per week (in totaal acht sessies) komen trainer en cursisten live bij elkaar.

Online mindfulness training groepstraining, individuele training en buddy training

Online mindfulness training

groepstraining, individuele training en buddy training

Een keer per week (in totaal acht sessies) komen trainer en cursisten via een online verbinding bij elkaar.

Online Mindfulness Retraite en mindfulness oefeningen

Online Mindfulness Retraite

Dagelijks vier meditatiesessies om aan mee te doen

Gestart op 29 maart 2020. Wees welkom om ook mee te doen! Instappen ieder moment mogelijk.

Fijne oefeningen die je in contact brengen met je lichaam

Mindfulness bodyscan

De bodyscan is een mindfulness oefening die je je uit je hoofd brengt en in je lichaam. Wij leven vaak erg vanuit ons hoofd waardoor we minder contact hebben met ons lichaam. De bodyscan helpt om je lichaam weer meer te voelen. Het doel is om aandacht te hebben voor je lichaam en te voelen wat en waar je iets in je lichaam ervaart. Op den duur zul je merken dat je gevoeliger wordt en dingen in je lichaam opmerkt waar je je eerder niet bewust van was.

Lange bodyscan

Duur 40 minuten

Korte bodyscan

Duur 17 minuten

Zitmeditatie

De zitmeditatie is een is een mindfulness oefening waarbij je in een zittende houding mindfulness beoefent.

Begeleide zitmeditatie oefening, duur 32 minuten voor thuis

Begeleide zitmeditatie lang

Duur 32 minuten
Begeleide zitmeditatie oefening, duur 17 minuten voor thuis

Begeleide zitmeditatie kort

Duur 17 minuten

Adem en lichaam meditaties

De aandacht richten op de ademhaling is een belangrijke mindfulness oefening. We maken kennis met de ademhaling als focus van onze aandacht. We hoeven onze ademhaling hiervoor niet aan te passen, maar alleen stil te staan bij de ervaring van onze ademhaling in ons lichaam. De ademhaling is er altijd, alleen hebben we er maar zelden aandacht voor. Door te oefenen worden we ons meer bewust van hoe onze ademhaling voelt.

Adem en lichaam meditaties

Meditatie adem en lichaam

duur 17 minuten
Begeleide loopmeditatie

Begeleide loopmeditatie

duur 10 minuten
Bergmeditatie, duur 20 minuten

Bergmeditatie

duur 20 minuten

Ademruimte-meditatie

Deze mindfulness oefening kan je een paar keer per dag doen! Raak eraan gewend; het brengt je naar het hier en nu. De ademruimte is een korte meditatie-oefening in drie stappen die je helpt om uit de automatische piloot te stappen en je opnieuw te verbinden met het huidige moment.

Uit de automatische piloot

3 minuten ademruimte-meditatie

De ademruimte is een korte mindfulness oefening in drie stappen die je helpt om uit de automatische piloot te stappen en je opnieuw te verbinden met het huidige moment. Je gebruikt de ademhaling in deze oefening als anker.

De 5-3-3 ademhalingsoefening
Kickstart voor een energieke dag

De 5-3-3 meditatie

Deze 5-3-3 pranayama-ademhalingstechniek helpt bij je concentratie en is van oorsprong afkomstig uit de vechtsport uit het oosten. Het zet je op scherp en geeft een goed begin van een energieke dag!

Voor het slapen gaan!

De 4-7-8 meditatie

Deze 4-7-8 pranayama-ademhalingstechniek helpt bij gevoelens van stess. De techniek geeft rust en als je dit een week of 6 2 keer per dag doet, heeft het een positieve invloed op je hormoonhuishouding: je stresshormonen, slaap, bloeddruk en gevoel van welbevinden.

Met Franca Warmenhoven

Coping Ademruimte

Ademhalingsoefening stilstaan bij een lastige situatie

De mindfulness paradox

Ademhalingsoefeningen met een doel?

Als je je aandacht naar de ademhaling brengt kan het zijn dat je er rustiger van wordt. Je zou dus kunnen zeggen dat je de ademhaling op deze manier makkelijk kunt ‘gebruiken’ om rustiger te worden als je bijvoorbeeld veel onrust ervaart. Zo eenvoudig werkt het jammer genoeg niet. Mindfulness gaat tenslotte over het zijn met wat er is. En als je heel hard probeert rustiger te worden, dan word je vaak alleen maar meer gespannen.......

Het rustig worden door je aandacht te richten op de ademhaling is een van de paradoxen binnen mindfulness. Het essentiële verschil tussen het leren van een ademhalingstrucje om rustiger te worden en het beoefenen van mindfulness ligt in de manier waaróp je je aandacht naar de ademhaling brengt.

Compassie-meditaties

Kernwoorden: Verbinden - koesteren - voelen - je hart openen - mildheid betrachten.

 Mindfulness oefeningen voor meer compassie Compassie-meditaties

Wat is belangrijk bij het oefenen van mindfulness?

1. Gerichte aandacht

Gedurende de hele dag wordt onze aandacht getrokken door allerlei prikkels; dingen die we zien, dingen die we horen, dingen die we denken, dingen die we voelen, etc.
Je zou kunnen zeggen dat onze aandacht normaal gesproken erg ‘ongericht’ is. We laten ons meevoeren in wat onze aandacht trekt en zijn ons daar meestal niet bewust van.
Als we mindfulness beoefenen, brengen we onze aandacht ‘gericht’ ergens naar toe. Dat wil zeggen dat we een bewuste intentie hebben om onze aandacht te richten. Mindfulness oefeningen helpen dus met focus.

2. Aandacht in het hier-en-nu

In de mindfulness meditaties richten we onze aandacht op het hier-en-nu, op het huidige moment. We richten onze aandacht dus niet op wat er in het verleden is gebeurd of wat er mogelijk in de toekomst gaat gebeuren, maar op onze ervaring van dít moment. Dwaal je af? Geen punt. Je begint gewoon weer opnieuw. Sommige mensen zeggen dat ze niet kunnen mediteren. Dat is een manier om het te vemijden. Echt iedereen kan zijn aandacht trainen. Je kunt het immers niet fout doen!

3. Niet (ver)oordelende aandacht

In het oefenen van mindfulness hebben we een open, niet veroordelende houding als we onze aandacht richten op de ervaring van dit moment. Als je oplet, zul je merken dat dit een van de moeilijkste aspecten is van de aandacht die we bij mindfulness oefenen. We zijn nu eenmaal gewend om onze ervaringen direct te beoordelen als ‘fijn’, ‘onaangenaam’, ‘mooi’, ‘lelijk’, ‘goed’, ‘slecht’, etc. Over het algemeen zijn we meer geneigd ons open te stellen voor aangename ervaringen dan voor onaangename ervaringen. In de mindfulness proberen we een open houding te hebben voor onze volledige ervaring zonder onderscheid te maken tussen aangename of onaangename ervaringen. Deze openheid gaat gepaard met een zekere vriendelijkheid en mildheid.

Tip

Online Mindfulness op soundcloud

Online Mindfulness op soundcloud

Je kunt deze oefeningen, meditaties en bodyscans ook beluisteren op je smartphone via de app 'SoundCloud' of via de app 'Insight Timer'. Ga naar de App Store of Google Play en download ‘SoundCloud’ en of ‘Insight Timer’. Installeer de App en zoek naar SeeTrue. Je vindt dan onze meditaties en kunt deze op je mobiel afspelen.

Of kllik op een van onderstaande buttons om de bodyscans en meditaties direct te luisteren via soundcloud of Insight Timer.

Alleen door voortdurend te blijven oefenen in elkaar afwisselende aangename en onaangename situaties verwerven we echte kracht. Wanneer we accepteren dat pijn inherent is aan het leven, en we vanuit dit inzicht ons leven leiden, scheppen we condities voor geluk.

Suzuki Roshi

Mindfulness en bewegen: yoga oefeningen voor thuis

#yoga voor iedereen

Yoga is een is ook een vorm van mindfulness-oefening. Een groter bewustzijn van het bewegen van het lichaam zorgt ervoor dat je je vaker en meer bewust bent van de mogelijkheden van je lichaam.
Mindful bewegen helpt je in je onderzoek en bewustwording van hoe je omgaat met ongemak en hoe je reageert op grenzen van je lichaam. De oefeningen van het mindful bewegen zorgen ervoor dat je je grenzen beter leert voelen en respecteren.

Door deze yoga oefeningen regelmatig te doen, help je jezelf je lichaam soepeler en sterker te maken. Je bevordert met deze oefeningen je gezondheid en je gevoel van welbevinden. Volg zo goed als je kunt de instructies op en forceer niets. Blijf binnen je eigen grenzen. Bij het proces van een dieper gewaarzijn en gevoel van sensitivieit te ontwikkelen, werken we vaak op de grens van wat we kunnen doen. Het is belangrijk om deze grenzen te leren kennen en er lang genoeg te verblijven om ze te ervaren. En het is even belangrijk om er niet overheen te gaan. We gaan deze grenzen verkennen en accepteren.

42 minuten liggende yoga minfulness oefening voor thuis

45 minuten mindful bewegen oefening voor thuis - Rob Vincken

Yoga als mindfulness oefening

Yoga als mindfulness oefening

Yoga is een prachtige manier om mindfulness te oefenen. In het hier en nu voelen wat er is en wat je lichaam je te zeggen heeft. Ga naar de plaatselijke yoga-school en experimenteer met de verschillende soorten yoga. Je kunt ook online yoga lessen volgen en thuis oefeningen doen. Het belangrijkste is dat je in contact komt en blijft met je lichaam. Je lichaam is je huis. En door in contact te zijn tijdens de yoga oefeningen, leer je je lichaam steeds beter kennen. Je leert wat er gebeurt als je rekt en waar jouw rek zit. Je leert dat ademhaling een rol speelt en dat een goede ademhaling essentieel is voor een bewust leven. Je ademt immers altijd!

Waar komt mindfulness vandaan?

Mindfulness wordt al meer dan 2000 jaar binnen de boeddhistische tradities onderwezen.

In 1979 is Jon Kabat-Zinn de 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) gaan aanbieden in een ziekenhuis in Massachusetts aan mensen met diverse lichamelijke en psychische klachten. In deze MBSR-training zijn veel boeddhistische oefeningen, waaronder meditatie, opgenomen zonder de religieuze context. Kabat-Zinn noemt het wel een boeddhisme zonder boeddhisme. Deze mindfulness training is dé originele mindfulness training die SeeTrue aanbiedt.

Rond 2000 heeft een aantal wetenschappers uit de cognitieve gedragstherapie deze 8-weekse training aangepast aan een specifieke doelgroep: Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) voor mensen met terugkerende depressies. Deze training werd aangevuld met technieken uit de cognitieve gedragstherapie.

Mindfulness is in onderzoeksland inmiddels al een beetje mainstream geworden. Alleen al in 2018 zijn er meer dan 800 wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar mindfulness.

Inmiddels zijn er verschillende mindfulness programma's in omloop die aangepast zijn aan een bepaalde doelgroep. Dat worden Mindfulness Based Interventions (MBI) genoemd. Zo zijn er mindfulness trainingen voor mensen met depressiviteit, dementie, voor jongeren, voor bedrijven, voor mensen met paniekstoornissen, etc.

Mindfulness is gymnastiek voor je geest. Ruby Wax geeft college!

Kijktip

Ruby Wax, comédienne, geeft een fantastisch college over de vraag wat mindfulness is en hoe je brein werkt @THE SCHOOL OF LIFE.

Ruby Wax is comédienne en bestsellerauteur. Zij schreef de bestseller Tem je geest, de mindfulnessgids Frazzled en De mens, een handleiding en behaalde haar master in Cognitieve gedragstherapie aan de Universiteit van Oxford. Ook gaf ze wereldwijd presentaties over depressie en mindfulness, onder andere tijdens TEDGlobal, en heeft ze een platform opgezet voor mensen met depressie en andere geestesziektes.

SeeTrue is er ook voor jou!

Breed aanbod

Keuze tussen een groepstraining, buddy- of individuele training. Nu ook ACT!

Ook online

Seetrue verzorgt ook online mindfulness trainingen

> 6000 deelnemers

Vanaf 2007 meer dan 6000 tevreden deelnemers

Professionele trainers

SeeTrue trainers zijn allemaal VMBN categorie 1 gecertificeerd

Scherp geprijsd

Je betaalt voor een mindfulness groepstraining max € 290. Meer info.