Het is een mooie vraag wat stilte eigenlijk is. Is de stilte binnen jou? Of buiten jou? Is stilte een geluid? En kan je stilte oefenen? Welke soorten stilte zijn er? En welke rol speelt mindfulness in stilte?
Door het beoefenen van mindfulness verstomt het lawaai in ons. Dat zegt Thich Nhat Hanh in het boek Stilte. Luisteren in een wereld vol lawaai.
Thich Nhat Hanh stelt in zijn boek dat ons hoofd vol lawaai zit omdat we non-stop denken. Daardoor horen we de roep van het leven en de roep van de liefde niet meer. De zenmeester legt uit hoe we kunnen leren luisteren naar de stilte.
Mindfulness wijst de weg naar stilte in jezelf. Je krijgt de innerlijke ruimte om diep te luisteren. Dan kom je erachter wie je bent en wat je met je leven wilt. Dan wordt ook je leven rijker en harmonieuzer, met meer aandacht voor verbinding: met jezelf, met anderen, met de dagelijkse omgeving en met de natuur.
Zoals Thich Nhat Hanh zelf zegt: "Stop het lawaai in je hoofd, zodat je de wonderbaarlijke geluiden van het leven kunt horen. Dan kun je een authentiek, diep leven leiden'.
Mindfulness helpt je de stilte te vinden om diep in jezelf te kijken. Te aanschouwen. Door dit aanschouwen in stilte, kom je erachter wie je daadwerkelijk bent. De stilte helpt je! Met mindfulness sta je even stil. Je stopt met rennen en vliegen en gaat de kleine dingen zien en horen. Het geeft geluk en doordat je beter leert voelen, merk je dat het geluk ook veel dichterbij is, dan je misschien altijd hebt gedacht!
Hoe kan je oefenen met de stilte? Dat is eigenlijk heel simpel.
Ga zitten, haal diep adem. Volg je adem en word je bewust van je lichaam. Breng jezelf tot rust en voel.
Dat is alles.