Skip to main content
  • Mindfulness meditatie muziek luisteren om te slapen white-noise

    Meditatie-muziek

Meditatie-muziek om mindfulness mee te beoefenen

Meditatie-muziek kan je helpen bij het beoefenen van mindfulness. In de mindfulness richten we onze aandacht op het hier-en-nu, op het huidige moment. We richten onze aandacht dus niet op wat er in het verleden is gebeurd of wat er mogelijk in de toekomst gaat gebeuren, maar op onze ervaring van dít moment. Muziek luisteren is ook zo'n ervaring. Als we mindfulness beoefenen, brengen we onze aandacht dus ‘gericht’ ergens naar toe. Dat wil zeggen dat we een bewuste intentie hebben om onze aandacht te richten. Je zult het vast wel herkennen, dat je bij sommige muziek wegdroomt, jezelf verliest. Kom dan terug in het hier en nu. Zodat je mindfull aanwezig blijft.
Meditatie-muziek is er in vele soorten. Natuurgeluiden, White Noise, Binaural Beats, instrumentele muziek etc.
Wij geven hier wat tips om mee te mediteren!

De mindfulness paradox

Muziek luisteren met een doel?

Als je je aandacht naar de muziek brengt, kan het zijn dat je er rustiger van wordt. Je zou dus kunnen zeggen dat je het luisteren op deze manier makkelijk kunt ‘gebruiken’ om rustiger te worden als je bijvoorbeeld veel onrust ervaart. Toch werkt mindfulness niet zo. Mindfulness gaat tenslotte over het zijn met wat er is. En als je heel hard probeert rustiger te worden, dan word je vaak alleen maar meer gespannen.......

Het rustig worden door je aandacht te richten op de ademhaling of het luisteren van muziek is een van de paradoxen binnen mindfulness. Het gaat om de manier waaróp je je aandacht naar de muziek brengt.

Tip: Daniel Schotsborg

Daniel Schotsborg (Qualia+) uit Amsterdam heeft prachtige meditatie-muziek gecomponeerd. Luister de meditatie-muziek bij een wandeling in de natuur of als je gaat mediteren.

Binaural Beats

Let op: draag een hoofdtelefoon!

110Hz (L) and 108 Hz (R) Binaural Beats van Zosh.P. Zosh is muziek-producer and composonist uit Melbourne, Australië.

Binaural Beats om lekker te slapen

Let op: draag een hoofdtelefoon!

2Hz binaural beats: meditatie-muziek om lekker te slapen.

Binaural Beats als meditatiemuziek

Hoe werkt dat?

Binaural Beats is een technologie die twee verschillende tonen genereert, een toon voor het linkeroor en een andere toon voor het rechteroor. Daarom moet je ook een koptelefoon op. Het verschil tussen deze tonen is meestal klein, van 1 Hz tot 30 Hz. Het kleine verschil tussen de twee tonen zorgt ervoor dat het brein een derde verschiltoon genereert. Deze derde toon wordt de binaural beat genoemd. Bron: Wikipedia

Door binaural beats te luisteren, stimuleer je je hersenen om ook op die frequentie te functioneren. Het zijn frquenties van de diepe slaap, lichte slaap, ontspanning en concentratie. Respectievelijk zijn dat Delta-, Thèta-, Alfa- en Bèta golven.

Tibetaanse meditatie-muziek luisteren

Uren luisteren naar Tibetaanse mediatie-muziek van het YuoTube kanaaal YellowBrickCinema - Relaxing Music

Meditatie-muziek om te ontspannen en slapen

10 uur aan ontspannende slaapmuziek met prachtige natuurvideo's. Val in slaap op kalmerende slaapmuziek gecomponeerd door Peder B. Helland van het YuoTube kanaaal Soothing Relaxation.

Meditatie-muziek "Frozen in Time"

Mooie, ontspannende muziek voor stressvermindering, meditatie en slaap, gecomponeerd door Peder B. Helland. Deze melodie heet "Frozen in Time" en komt van het ambient-album "Flying".

Meditatie-gitaarmuziek

3 uur aan ontspannende gitaarmuziek van het YouTube kanaal yellowBrickCinema.

Meditatie-muziek White Noise

White Noise regenwoud-meditatie-muziek van het YouTube Kanaal Relaxing White Noise

White Noise van Lego!

Meditatie-muziek White Noise om mindfulness mee te beoefenen - Binaural Beats als meditatiemuziek

Wat is White Noise?

White Noise wordt ook wel witte ruis genoemd. White noise meditatie-muziek is "muziek" die andere geluiden maskeert. Het kunnen regen-buien zijn, de zee, wind, of instrumentele geluiden. Zelfs Lego heeft nu lego-white noise;-)

Als redacteur wil ik je deze white noise video's niet onthouden. Veel mensen worden rustig van white noise. En dat is ook de reden dat ik deze filmpjes op deze pagina plaats, maar persoonlijk wordt ik hier nogal onrustig van! Ieder zijn ding hè?

En ps. in de mindfulness gaat het dus niet om rustig worden of onrustigheid bestrijden. Maar het ervaren ervan hè!?

Krista

Mindfulness is 'het ons herinneren wat in het nu gebeurt'

Mark Epstein

Samen mindfulness beoefenen

Meditatie-muziek White Noise om mindfulness mee te beoefenen - Binaural Beats als meditatiemuziek in online training

Online mindfulness training

groepstraining, individuele training en buddy training

Een keer per week (in totaal acht sessies) komen trainer en cursisten via een online verbinding bij elkaar.

Online Mindfulness Retraite Meditatie-muziek White Noise om mindfulness mee te beoefenen - Binaural Beats als meditatiemuziek

Online Mindfulness Retraite

Dagelijks vier meditatiesessies om aan mee te doen

Gestart op 29 maart 2020. Wees welkom om ook mee te doen! Instappen ieder moment mogelijk.

Wat is belangrijk bij mindfulness?

1. Gerichte aandacht

Gedurende de hele dag wordt onze aandacht getrokken door allerlei prikkels; dingen die we zien, dingen die we horen, dingen die we denken, dingen die we voelen, etc.
Je zou kunnen zeggen dat onze aandacht normaal gesproken erg ‘ongericht’ is. We laten ons meevoeren in wat onze aandacht trekt en zijn ons daar meestal niet bewust van.
Als we mindfulness beoefenen, brengen we onze aandacht ‘gericht’ ergens naar toe. Dat wil zeggen dat we een bewuste intentie hebben om onze aandacht te richten. Mindfulness oefeningen helpen dus met focus.

2. Aandacht in het hier-en-nu

In de mindfulness richten we onze aandacht op het hier-en-nu, op het huidige moment. We richten onze aandacht dus niet op wat er in het verleden is gebeurd of wat er mogelijk in de toekomst gaat gebeuren, maar op onze ervaring van dít moment. Dwaal je af? Geen punt. Je begint gewoon weer opnieuw. Sommige mensen zeggen dat ze niet kunnen mediteren. Dat is een manier om het te vemijden. Echt iedereen kan zijn aandacht trainen. Je kunt het immers niet fout doen!

3. Niet (ver)oordelende aandacht

In het oefenen van mindfulness hebben we een open, niet veroordelende houding als we onze aandacht richten op de ervaring van dit moment. Als je oplet, zul je merken dat dit een van de moeilijkste aspecten is van de aandacht die we bij mindfulness oefenen. We zijn nu eenmaal gewend om onze ervaringen direct te beoordelen als ‘fijn’, ‘onaangenaam’, ‘mooi’, ‘lelijk’, ‘goed’, ‘slecht’, etc. Over het algemeen zijn we meer geneigd ons open te stellen voor aangename ervaringen dan voor onaangename ervaringen. In de mindfulness proberen we een open houding te hebben voor onze volledige ervaring zonder onderscheid te maken tussen aangename of onaangename ervaringen. Deze openheid gaat gepaard met een zekere vriendelijkheid en mildheid.


Online Mindfulness op soundcloud

Tip

Online Mindfulness op soundcloud

Je kunt deze oefeningen, meditaties en bodyscans ook beluisteren op je smartphone via de app 'SoundCloud' of via de app 'Insight Timer'. Ga naar de App Store of Google Play en download ‘SoundCloud’ en of ‘Insight Timer’. Installeer de App en zoek naar SeeTrue. Je vindt dan onze meditaties en kunt deze op je mobiel afspelen.

Of kllik op een van onderstaande buttons om de bodyscans en meditaties direct te luisteren via soundcloud of Insight Timer.

Alleen door voortdurend te blijven oefenen in elkaar afwisselende aangename en onaangename situaties verwerven we echte kracht. Wanneer we accepteren dat pijn inherent is aan het leven, en we vanuit dit inzicht ons leven leiden, scheppen we condities voor geluk.

Suzuki Roshi

SeeTrue is er ook voor jou!

Breed aanbod

Kies tussen een groepstraining, een buddy training of een individuele training!

Ook online

Seetrue verzorgt ook online mindfulness trainingen

> 6000 deelnemers

Vanaf 2007 meer dan 6000 tevreden deelnemers

Professionele trainers

SeeTrue trainers zijn allemaal VMBN categorie 1 gecertificeerd

Scherp geprijsd

Je betaalt voor een Mindfulness groepstraining max € 290. Meer info.