Skip to main content
 • Mindfulness en eten - oefeningen en meditaties


  Mindfulness en eten

Mindfulness en eten - oefeningen en meditaties

Mindfulness en eten is een mindfulness training van acht bijeenkomsten met handvatten voor bewuster leven, eten en bewegen.
Genieten van eten én stap voor stap in je natuurlijke gewicht komen.

Hieronder vind je meditaties die je kunt gebruiken bij de training Mindfulness en eten. Wil je een training mindfulness en eten volge? Check dan hier of er één in de planning zit.

Mindfulness en eten

Mindfulness helpt om meer in het hier-en-nu aanwezig te zijn en meer bewust met je zelf om te gaan. En dus ook met eten en andere gezonde gewoontes. Mindfulness leert je om op een vriendelijke en nieuwsgierige wijze aandacht te geven aan je eet-, voedings- en beweeggewoonten.

De training mindfulness en Eten is toegespitst op bewust omgaan met eten en helpt zo om minder automatisch te eten, minder de stress weg te eten en om meer bewuste (gezonde) keuzes te kunnen maken in je eet- en leefpatroon. Dit helpt je om op een duurzame en realistische wijze af te vallen.

Accepterende houding

Mindfulness helpt je om stress en moeilijke emoties te accepteren zodat er minder behoefte is om bewust of onbewust te ‘troosteten’. Je leert ook anders om te gaan met sterke verlangens naar eten waardoor je makkelijker verleidingen kunt weerstaan.Vanuit een accepterende en vriendelijke houding is het gemakkelijker om met stressvolle situaties en sterke verlangens om te gaan.

Daarnaast richt de mindfulness training zich ook op het leren jezelf te accepteren zoals je bent. We worden allemaal oud, we takelen allemaal vroeg of laat af en we kunnen nooit voldoen aan het 'ideaal beeld' in de media, dat vaak gebaseerd is op een jong en knap uiterlijk. Mindfulness helpt om jezelf en je lichaam beter te accepteren, ook al voldoe je niet aan het ‘ideaal’. Mindfulness helpt dus om te leren leven met de 'rimpels ' in je leven.

Weer genieten van eten en gezond(er) in het leven staan

Mindfulness kan je helpen om meer te genieten van wat er is. En als je bewuster omgaat met je voeding en leefpatroon, dan kan er een optimaler gezonder lichaam ontstaan met een veel betere uitstraling.

Wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness en eten

SeeTrue Mindfulness heeft, i.s.m. de Universiteit Maastricht, onderzoek gedaan naar de effecten van de training Mindfulness en eten. Het onderzoek laat zien dat het toepassen van mindfulness een positief effect kan hebben op problemen die met verstoord eetgedrag te maken hebben.

Het onderzoek concludeert dat mensen die de mindfulness training volgen, in vergelijking met een controlegroep, na de training minder last hebben van belangrijke aspecten van verstoord eetgedrag zoals drang naar eten, zwart/wit denken, emotioneel eten en lichaamsontevredenheid.

Het onderzoek is in 2012 gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Appetite. Dit is de eerste Europese studie naar de effecten van een mindfulnesstraining van acht bijeenkomsten speciaal gericht op problematisch eetgedrag.

De studie toonde aan dat het volgen van de training Mindfulness en Eten leidde tot volgende resultaten:

 • Afname problematisch eetgedrag
 • Eten als reactie op emoties (emotie eten) en als reactie op externe eetprikkels nemen af
 • Drang naar eten neemt ook af
 • Minder obsessief denken aan voeding
 • Minder het gevoel van verlies van controle over hun eetgedrag
 • Minder drang ervaren wanneer ze negatieve of onprettige emoties ervaren
 • Zorgen over lichaamsgewicht en –vorm neem af
 • Minder 'zwart/wit denken'

  Publicatie
  Alberts, H.J.E.M., Thewissen, R. & Raes, L. (2012). Dealing with problematic eating behaviour. The effects of a mindfulness-based intervention on eating behavior, food cravings, dichotomous thinking and body image concern. Appetite, 58, 847-851.

Doe mee met SeeTrue!

 • Online mindfulness training

  Online mindfulness training

  Een keer per week (in totaal acht sessies) komen trainer en cursisten via een online verbinding bij elkaar.

 • Online mindfulness training

  Mindfulness retraite

  Voel je uitgenodigd om samen te zitten in onze online mindfulness oefensessies. Het is nog steeds gratis, zo veel en zo vaak je wilt. Elke dag of eenmaal per week.

  Mindfulness artikelen en inspiratie

  Mindfulness is trainen in aandacht. Meer focus, meer plezier, meer tijd, meer ruimte, meer mogelijkheden zien en meer in het nu.

  SeeTrue is er ook voor jou!

  Breed aanbod

  Kies tussen een groepstraining, een buddy training of een individuele training!

  Ook online

  Seetrue verzorgt ook online mindfulness trainingen

  > 6000 deelnemers

  Vanaf 2007 meer dan 6000 tevreden deelnemers

  Professionele trainers

  SeeTrue trainers zijn allemaal VMBN categorie 1 gecertificeerd

  Scherp geprijsd

  Je betaalt voor een mindfulness groepstraining max € 290. Meer info.