Skip to main content

Hoe kom ik er vanaf?

"We cannot control what emotions or circumstances we will experience next, but we can choose how we will respond to them." 

- Gary Zukav -

Ik voel me niet goed

Angst, somberheid, boosheid, machteloosheid, jaloezie en een hoop andere emoties horen bij het leven. Maar soms wordt het gewoon te veel. Het hindert je steeds meer. Je hebt steeds minder zin om iets te ondernemen of je vermijdt steeds vaker plekken of situaties. Je valt vaker uit naar mensen in je omgeving, waar je je dan vervolgens schuldig over voelt.
Zo kunnen er allerlei emoties zijn die je leven en geluksgevoel steeds meer overschaduwen.

Ik kom er niet uit

Hoe je er ook over nadenkt, wat je ook doet, het gaat niet weg. En als het al even weg is dan komt het toch steeds weer terug. Je denkt erover na, vaker dan je lief is. Je analyseert, je probeert af en toe eens een van de (goedbedoelde) adviezen uit. Maar het gaat niet weg. Je hebt het idee dat je er niet uit komt. Het zit vast. Je hebt het gevoel dat je zo niet echt verder komt. Je probeert je emoties te stoppen en je probeert jezelf rustig te maken. Maar het helpt niet. Je zit vast.

Rijp voor de psycholoog?

Je ‘buien’ beginnen een steeds grotere plek in te nemen in je leven. Op momenten dat je geen last hebt, kun je vaak wel meegenomen worden in oeverloos gepieker. Je kunt dan soms geloven dat je zo bent. Dat je ermee moet leven. Je merkt dat je klachten het middelpunt van je leven dreigen te worden.

Er is een uitweg

Het omgaan met al deze lastige emoties is een kunst. En die hebben we helaas niet op school geleerd. Moeilijkheden en emoties horen bij het leven. Je kunt niet leren lopen zonder vallen. Emoties en gedachten hebben ook een signaalfunctie. Ze geven aan als er iets mis is en het geeft richting in je leven. Het probleem is alleen dat veel van wat we denken en voelen aangeleerde reacties zijn.

Daarnaast maken we hartstikke veel ‘denkfouten’, die ook weer lastige emoties met zich meebrengen. En dit kan zich eindeloos in ons hoofd en in ons leven herhalen. Mindfulness leert om al deze gevoelens en gedachten een plekje te geven, waardoor je zaken kunt verwerken en loslaten. Lastige emoties kunnen dan een minder centrale plek in je leven innemen. Ze zijn niet weg, maar ze sturen je leven niet meer.

Als de klachten heel hevig zijn is het beter om de mindfulness training onder begeleiding van een psycholoog te volgen.