Skip to main content

Tanja Jess interviewt mindfulness trainer Franca over wat mindfulness is

Waar komt mindfulness vandaan?

Mindfulness wordt al meer dan 2000 jaar binnen de boeddhistische tradities onderwezen.

In 1979 is Jon Kabat-Zinn de 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) gaan aanbieden in een ziekenhuis in Massachusetts aan mensen met diverse lichamelijke en psychische klachten. In deze MBSR-training zijn veel boeddhistische oefeningen, waaronder meditatie, opgenomen zonder de religieuze context. Kabat-Zinn noemt het wel een boeddhisme zonder boeddhisme. Deze mindfulness training is dé originele mindfulness training die SeeTrue aanbiedt.

Rond 2000 heeft een aantal wetenschappers uit de cognitieve gedragstherapie deze 8-weekse training aangepast aan een specifieke doelgroep: Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) voor mensen met terugkerende depressies. Deze training werd aangevuld met technieken uit de cognitieve gedragstherapie.

Mindfulness is in onderzoeksland inmiddels al een beetje mainstream geworden. Alleen al in 2018 zijn er meer dan 800 wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar mindfulness.

Inmiddels zijn er verschillende mindfulness programma's in omloop die aangepast zijn aan een bepaalde doelgroep. Dat worden Mindfulness Based Interventions (MBI) genoemd. Zo zijn er mindfulness cursussen voor mensen met depressiviteit, dementie, voor jongeren, voor bedrijven, voor mensen met paniekstoornissen, etc..

De belangrijkste onderdelen van een training

De belangrijkste onderdelen van een mindfulness training of cursus zijn:

 • Oefeningen, exploratie en reflectie: aan de hand van diverse werkvormen oefen en onderzoek je, samen met een groep van ongeveer 12 deelnemers, hoe je mindfulness onderdeel van je dagelijks leven kunt maken.
 • begeleide aandachts- en concentratie-oefeningen;
 • bewegingsoefeningen;
 • zit- en loopmeditatie.

Mindfulness is gymnastiek voor je geest. Ruby Wax geeft college!

Kijktip

Ruby Wax, comédienne, geeft een fantastisch college over de vraag wat mindfulness is en hoe je brein werkt @THE SCHOOL OF LIFE.

Ruby Wax is comédienne en bestsellerauteur. Zij schreef de bestseller Tem je geest, de mindfulnessgids Frazzled en De mens, een handleiding en behaalde haar master in Cognitieve gedragstherapie aan de Universiteit van Oxford. Ook gaf ze wereldwijd presentaties over depressie en mindfulness, onder andere tijdens TEDGlobal, en heeft ze een platform opgezet voor mensen met depressie en andere geestesziektes.

Gratis online meditaties en oefeningen van SeeTrue

Veel mensen willen nu leren mediteren. Het liefst samen. Én op afstand! Overal poppen whatsappgroepjes op met mensen die graag samen aan mindfulness doen en samen afspreken om tegelijkertijd te mediteren. Het geeft verbinding!
Op
deze pagina vind je online meditaties. Stuur ze gerust door naar je vrienden! Samen mediteren is fijn en mooi.

Je hebt de keuze uit verschillende soorten minfulness oefeneningen, waaronder online meditaties, mindfulness bodyscans en yoga, een vorm van mindful bewegen. Met een mindfulness bodyscan oefen je in aandacht voor je lichaam, zodat je in contact komt met je lichaam. Je wordt je in het hier en nu gewaar van je lijf en oefent in bewustzijn in het hier en nu. Een fijne manier van mindfulness beoefenen en je te trainen in mindfulness!

SeeTrue mindfulness cursus volgen. Mindfulness betekenis, wat is mindfulness?

"Meditatie kun je het beste zien als een manier van zijn 
in plaats van als een verzameling van technieken."

Jon Kabat-Zinn

Jon Kabat-Zinn over mindfulness

Artikelen en inspiratie

Mindfulness is trainen in aandacht. Meer focus, meer plezier, meer tijd, meer ruimte, meer mogelijkheden zien en meer in het nu.

Doe mee met SeeTrue!

 • Online mindfulness training

  Online mindfulness training

  Een keer per week (in totaal acht sessies) komen trainer en cursisten via een online verbinding bij elkaar.

 • Online mindfulness training

  Retraite

  Gratis!

  Voel je uitgenodigd om samen te zitten in onze online  oefensessies. Het is nog steeds gratis, zo veel en zo vaak je wilt. Elke dag of eenmaal per week.

 • Mindfulness training op locatie

  Mindfulness training op locatie

  De mindfulness training bestaat uit acht bijeenkomsten van 2,5 uur.

  “ If you change the way you look at things, the things you look at change...”

  Finding peace in a frantic world

  In deze korte film van 3 minuten wordt uitgelegd wat mindfulness is. Prof. Mark Williams is aan het woord en beantwoordt de vraag: Wat is stress en hoe kun je mindfulness gebruiken om je beter te voelen? Hij is onderzoeker aan de universiteit van Oxford en doet onderzoek naar de effectiviteit van mindfulness op de mentale gezondheid van mensen en hun welbevinden.

  Between stimulus and response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom.

  Viktor E. Frankl
  Life consists only of moments, nothing more than that. So if you make the moment matter, it all matters. You can be mindful, you can be mindless. You can win, you can lose. The worst case is to be mindless and lose. So when you’re doing anything, be mindful, notice new things, make it meaningful to you, and you’ll prosper.
  Ellen Langer

  Wat is mindfulness NIET

  • Mindfulness is geen middel om te ontspannen
  • Mindfulness is geen religie
  • Mindfulness is geen middel om 'de knop om te draaien'
  • Mindfulness is geen middel om je hoofd leeg te maken
  • Mindfulness is geen middel om je gedachten te controleren

  En toch.......Als je regelmatig oefent zul je merken dat je wat vaker kunt ontspannen en dat je hoofd soms wat leger en rustiger voelt.

  Wat is mindfulness? Leer mediteren met training cursus Boeddha beeld

  SeeTrue is er ook voor jou!

  Breed aanbod

  Kies tussen een groepstraining, een buddy training of een individuele training!

  Ook online

  Seetrue verzorgt ook online mindfulness trainingen

  > 6000 deelnemers

  Vanaf 2007 meer dan 6000 tevreden deelnemers

  Professionele trainers

  SeeTrue trainers zijn allemaal VMBN categorie 1 gecertificeerd

  Scherp geprijsd

  Je betaalt voor een groepstraining max € 290. Meer info.